Welcome down the rabbithole...

Feminism

Exakt VAD är det som gör att begreppet "feminism" är så himla laddat?! Det känns som om jag skulle vilja skriva:
-Jag fattar INGENTING!!
...men tyvärr så gör jag nog det och det känns inte heller speciellt upplyftande.

Det känns som om folk i allmänhet faktiskt inte ens bryr sig om att ta reda på varför ordet feminism får dom att sucka. Det BORDE inte göra det! Det är alldeles för viktigt för att bara viftas bort. En del verkar på allvar tro att vi ÄR jämställda nu... en del verkar tro att det betyder att kvinnor inte ska få vara "kvinnor" och män inte ska få vara "män"! Men hallå! Ytterligare några verkar tro att feminister är militanta manshatare och tyvärr finns det ju ett antal manshatare som också kallar sig feminister, men dom kunde inte vara mer fel ute! Det är ju tyvärr ofta så att ett fåtal icke-representativa får alltför mycket uppmärksamhet i media, det gäller ju inte bara feminismen, men SNÄLLA använd er logik och avslöja dom! Tala om för dom att dom missuppfattat begreppet och nu missbrukar det för att hämnas privata oförrätter! Jag blir inte ofta arg, men detta kan få mig att sjuda lite frustrerat. Dom sabbar ju för ALLA! Även för sig själva, men det förstår dom väl inte. 


Det finns mycket intressant genusforskning,men orkar du inte läsa så kan du ju alltid lyssna på dom som har gjort det och kanske tänka att dom kan ha RÄTT... och vad skulle det isåfall innebära?
 
Är det ordet feminism i sig som är problemet? Kan det vara så att det sticker i ögonen för att ordet i sig är kvinnligt? Hade det varit bättre med ett könsneutralt ord? Kanske. Men samtidigt kan jag tycka att:
-Men va' fan! Ska DET spela nån roll?! VARFÖR DÅ?! (Jo, jag svär lite när jag är upprörd...)

I alla fall så blir jag så himla glad när jag hör en man säga att han är feminist och faktiskt visar i tal och handling att han har fattat!! Han har fattat och jag känner hopp för världen! Men så tänker jag att det är ju helt sjukt. Man ska inte behöva bli glad för att en man har fattat nåt som är självklart. Nåt är väldigt fel då. Lika irriterad blir jag när nån säger att den är feminist och sen säger nånting som visar att den inte har fattat ett dugg! 

När jag läser Bengt Ohlssons (Augustprisvinnaren ni vet) förord i Linda Skugges bok "Akta er killar för här kommer gud och hon är jävligt förbannad", då blir jag liksom både lycklig och lättad och så här skriver han:

"Två chocker gjorde mig till feminist."
Den första var när hans lilla dotter pekar på en diffus figur i en bok och frågar:
-E de?
Och han svarar:
-En gubbe.
Nåt händer inom honom. Han kallar det en implosion.
"Ni måste fatta." skriver han "Fram till det ögonblicket hade "feminist" varit synonymt med "festförstörare"."
Sen fick han en dotter och han kunde ha svarat:
-En gumma.
"MEN DET GJORDE JAG INTE!" "Det var jag, hennes pappa, som redan där upplyste henne om förutsättningarna: mannen är normen, och du är undantaget, för du är tjej."

Den andra var när han läste en artikel i DN, om löneskillnader mellan män och kvinnor och uttalade sig lite sarkastiskt om att det låter ju som om det skulle vara nåt väldigt VANLIGT, varpå hans fru svarar:
-Ja? och tittar undrande på honom.
När det sen gick upp för honom att det var dagens verklighet blev ingenting sig likt mer, skriver han.
-Varför GÖR ni ingenting då?! undrar han.
-Varför står det inte bilar och brinner i varje gathörn?!
-Var finns RASERIET var finns ILLVRÅLET?!

Ja... det kan man verkligen undra...

Han föredrar nu att tänka på feminism i apartheidtermer. Han "översätter" det till:
-Tycker du att svarta ska ha samma rättigheter som vita?
Och så skriver han vidare:
"Man MÅSTE ju inte svara ja på den frågan. Men om man svarar nej, eller börjar trassla in sig i reservationer, tycker jag att man bör ha bra skäl till det."

Jag funderade på att sätta upp en plansch på honom i sovrummet! Man måste ju bara älska en sån man!! Haha!

Så visst är du feminist egentligen, nu när du tänker efter...

Å läs gärna Lindas bok, med den underbara titeln och när du ändå håller på kan du ju läsa Vardagsfeminism av Jennie Sjögren också. Mycket bra båda två! Fast dom börjar väl kanske bli lite gamla...

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.04 | 13:53

Hade ett gammalt födelsemärke som plötsligt började växa,framförallt på höjden. Misstänkte basiliom och strök på bikarbonat+kokosolja. Borta på 2 veckor.

...
26.03 | 17:35

Skitkass det inte gick att skriva mer här. Det finns riktiga läkare som riskerar sina sina jobb och rekommenderar alternativa cancer behandlingar, å räddar liv!

...
23.11 | 10:10

Underbart bra skrivet, tack!

...
28.11 | 00:48

Detta måste ni bara läsa !

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS