Welcome down the rabbithole...

Tala din mening!

Det rådet fick jag för nån vecka sedan och tänkte att; 
-Ja... det är ju inte alltid så lätt men... visst... jag ska göra det! Å jädra i min lilla låda vad jag har startat diskussioner! Cheesus! Får man vad man ber om ELLER?!
Tack alla ni som tagit roller som mina "motståndare" och låtit mig träna argumentationsteknik på er.


Det första som hände var att yngste sonen, som just börjat trean, kom hem från skolan och sa:
-Jag vill nog inte gå till skolan när det är SO...
-Jasså, varför då?
-Vi ska titta på nyheter och jag tycker dom är otäcka.
-Vad är det för nyheter?
-Det heter Lilla Aktuellt Skola och jag vill inte se det nästa gång. Det var allt möjligt, brand och soldater och "dödligheter"...

Ja, man kan ju börja undra, så på föräldramötet veckan därpå så berättade jag vad min son sagt och frågade vad det var för typ av nyheter och vad han kan ha tolkat som "dödligheter". Fröken berättade att det var nyheter för barn som går på Barnkanalen och att dom hade visat bilder på soldater i Afghanistan bla och så höll hon upp läroplanen och sa att där stod att barnen måste få kunskap om vad som händer i världen. Afghanistan... VEM förstår vad som händer där?! Måste kolla på det där programmet för det vill jag också veta! Kan dom förklara det för en nioåring så kanske dom kan förklara det för mig med!

Jag sa att DET kunde jag förstå, men att man kan väl göra det på OLIKA sätt och barn kan ju ha olika uppfattningar om vad som är otäckt...
Då grep andra föräldrar in:
-Min son tyckte det var jätteintressant och hade tusen frågor när han kom hem! och flera nickade.

-Ja, sa jag, jag menar bara att man behöver kanske inte visa otäcka bilder för att berätta vad som händer i världen...
Då berättade en annan förälder att dom hade åkt med sina barn till Stefan Livs hemmaarena på minnesstund och DET var lite otäckt för det var så gripande.
-Ja, nu tycker ju inte jag att sånt är otäckt på DET sättet, sa jag. Det handlar ju om att man mist en person som kanske stått en nära och att man ju då naturligtvis vill veta vad som hänt och så. Det blir ju liksom en sorg som måste bearbetas... (Jag berättade inte att jag aldrig hört talas om Stefan Liv innan planet störtade. Jag är sportanalfabet.)

-Men vad förstår en 9-åring om vad som händer i världen? frågade jag. MÅSTE dom verkligen känna till alla hemskheter som försiggår? Jag menar; dom hinner väl! Herregud! Vad är det för bråttom med det?
-Jo, dom FÖRSTÅR! sa en annan förälder. Det börjar redan bildas gäng här i samhället!
-Äää...? (Men hallå! Kanske för att dom tittar på nyheterna... Gäng skapas av osäkra och otrygga "små" människor... men det sa jag inte.)

-Tittar du aldrig på nyheterna med dina barn? frågade fröken.
-Nej. Jag tycker inte att nyheterna är lämpliga för barn, sa jag.
-Jag har alltid tittat på nyheterna med mina barn, sa fröken och såg ut som om det var hon som var den förnuftiga av oss två.
DET tyckte INTE jag. Jag såg mig omkring och tänkte:
Är det verkligen bara jag som tycker så här?
Ett försök till:
-När min mellanson gick i tvåa, sa jag, så tog hans lärare upp olämpligheten i att visa Sagan om ringen för åttaåringar och det höll jag fullkomligt med om. ETT år senare ska dom kunna titta på nyheterna och se RIKTIGA krig och RIKTIGA döda människor på TV! ... Alltså, fattar du vad jag menar? Det verkar LITE...

Så höll hon upp läroplanen igen. Suck! Hon verkade inte förstå att det inte var läroplanen jag ifrågasatte... Hur GÖR man med människor som inte lyssnar på VAD man säger, utan bemöter en helt annan fråga än den man själv tagit upp?
Jag vet inte... jag vet att EN förälder sa att han höll med mig, på mötet och en annan berättade efteråt. Men vad tyckte alla som satt tysta? Dom talade iaf inte sin mening... Kanske gjorde jag mig inte så poppis på det där mötet och läser dom det HÄR så... well, couldn't care less. Honestly.

När jag kom hem och berättade för familjen om mötet skrattade min äldste son (21) och sa:
-Fy fan va' random asså! Du, jag kan följa med nästa gång och visa dom filmsekvenser om vad som kan hända med barn som tittar på nyheterna! Jag lovar att dom kommer börja gråta, men är det verkligheten dom vill se så...
Han verkade uppriktigt tacksam för att han inte tvingats att titta på nyheterna när han var 9.

Senast fick dom "lära sig" om terrorattacken i Norge och mot World Trade Center.
-Kan det hända här? frågar sonen oroligt när han kom hem.
-Nä, det är knappast troligt. Vi krigar inte i mellanöstern direkt som USA, så dom är inte våra fiender... berättade inte fröken det?
-Men tror du han som dödade alla barnen kan komma hit när han kommer ut från fängelset?
Suck! Well done there!!

Jag undrar fortfarande... vad kan en 9-åring förstå av terrorattackerna och vem ska kunna svara på frågorna om varför? Vad är det för mening med att bara visa hemskheter utan att kunna förklara dom? Och vad är sanning och hur vinklas nyheterna? Får dom lära sig det också? Tror inte det. Får dom lära sig om allt positivt, underbart och fantastiskt som händer i världen också? Hoppas kan man ju.
Dom skulle kunna lyssna på Klartext i p1 och andra debatt- och diskussionsprogram. Det lär man sig mer av tycker jag, för då får man höra olika åsikter och argument för och emot och så kan man bilda sig en egen uppfattning. Men då kanske det blir FÖR avancerat... bäst att förenkla nyheterna lite då kanske... men hur sanna blir dom? Hur mycket lär dom sig av vad som händer i världen då? Och hur mycket lär sig en liten pojke som inte ens vill se, som inte har lärt sig stänga av och som inte trubbats av ännu? För det måste dom väl... eller?

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.04 | 13:53

Hade ett gammalt födelsemärke som plötsligt började växa,framförallt på höjden. Misstänkte basiliom och strök på bikarbonat+kokosolja. Borta på 2 veckor.

...
26.03 | 17:35

Skitkass det inte gick att skriva mer här. Det finns riktiga läkare som riskerar sina sina jobb och rekommenderar alternativa cancer behandlingar, å räddar liv!

...
23.11 | 10:10

Underbart bra skrivet, tack!

...
28.11 | 00:48

Detta måste ni bara läsa !

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS