Welcome down the rabbithole...

Vem fattar inte vad?

Jag ser mig själv som en normalbegåvad person och när jag läser en artikel i Kvällsposten, så förväntar jag mig att jag ska förstå den. Även om den står på kultursidan. Det är en märklig känsla att läsa en svensk text och inte fatta ett skit! Den kunde lika gärna varit skriven på danska! Jag känner ju igen orden men får inget sammanhang. Det hela är obegripligt.
Ok, jag kanske var lite trött, jag kanske läste lite för fort, liksom skuggade ivrigt för att snabbt  komma till pudelns kärna… Jag hittade den inte. Jag läste igen… lååångsamt och kände hur jag verkligen ansträngde mig och koncentrera mig till max för att hänga med.

En del klarnade långsamt, en del fattar jag fortfarande inte. Men varför lägger jag så mycket tid på en knepig artikel?!
Förvirrad 

Den handlar om Stieg Larsson och hans Millennium-trilogi. Jag gillar den. Jag minns att jag tänkte:

-Mannen måste varit feminist! Nice!

Så fick han några extra anseendepoäng och jag njöt lite extra.

 

Nu sitter jag här och försöker förstå varför Johan Lundberg, chefredaktör för Axess magasin och docent i litteraturvetenskap INTE tycker det. Artikeln inleds med att Eva Gabrielsson, Stiegs livskamrat, tydligen är upprörd över att Rooney Mara, som spelar Lisbeth Salander, påstått att hennes rollgestalt INTE är feminist och att hon uppmanats av Eva att läsa böckerna. Johan Lundberg tror inte att det kommer att göra henne klokare. Hmm… ”HENNES rollGESTALT”… nä, det kanske den inte är. Jag har inte sett den amerikanska versionen än och måste erkänna att jag är lite orolig att just det budskapet har gått förlorat. Jag har nämligen fördomar mot amerikansk filmproduktion. 

 

Johan skriver så här:

”Innebär ”feminism” att man intresserar sig för företrädesvis svenska kvinnors problem, ja, då har Gabrielsson onekligen en poäng. Liksom om man menar att kulturer där (kvinnlig) otrohet bestraffas med stening och där fadern bestämmer vem dottern ska gifta sig med, inte medför större problem för kvinnor än den svenska kulturen med dess könsnormer.”

 

Äää…?Blinkar

 

Vidare:

”Om man däremot med ”feminism” avser ett globalt och liberalt inriktat engagemang för att kvinnor överallt i världen ska omfattas av mänskliga rättigheter, av rättsstatens principer och så vidare kan knappast Larssons böcker sägas vara speciellt feministiska.”

 

Äää…? Blinkar

 

Johan, det här är en detektivroman, som i huvudsak utspelar sig i Sverige… 

Nä, just det! Johan tycker att Stieg Larsson är en fantasy-författare och inte kriminal-författare… för att ” han i likhet med exempelvis JRR Tolkien lyckats skapa ett fiktivt universum med helt egenartade regelverk och naturlagar (där inte minst uppdelningen i odelat onda och goda krafter är ett viktigt inslag)".

Låter som min pappa, som tycker att allt som inte är dokumentär är science fiction… hm…

Och så skriver han: ”Till skillnad från de flesta andra science fiction- och fantacy-författare trodde dock Stieg Larsson att hans fiktiva värld också existerade utanför romanernas pärmar.”

 

Okej…?

 

Men för att återgå till det feministiska perspektivet, så är det riktigt Johan, det handlar om mänskliga rättigheter. Det handlar om att se en människa som en människa, utan att värdera henne efter kön, tex. Kampen handlar till stor del om kvinnor av naturliga skäl, men det är inte enbart en kvinnokamp.

Är du en av dom som tror det, Johan? Stieg var kanske INTE det…

Kön, sexuell läggning, etniskt ursprung ska inte spela någon roll. DET är målet. Vi vill inte ha den traditionella ”vita mannen” som norm längre. Vi måste medvetandegöra våra värderingar och fördomar. Inte bara tänka utanför lådan, utan ”get rid of it”!

 

Johan Lundberg hävdar att Stieg Larsson ”gjorde betydande insatser för att diskreditera, demonisera och håna dem, som i början av 2000-talet försökte få upp frågor om hederskulturer på dagordningen”. (Aj då! Var du en av dom?) Han hänvisar också till boken: ”Debatten om hedersmord” som Stieg gav ut tillsammans med Cecilia Englund 2004.

I Stiegs bidrag utmålas dom, som påstår att västerländskt rättstänkande är att föredra framför andra kulturers rättsystem, som högerextremister. Han redogör också för den svenska fascismens och rasbiologins historia och drar slutsatsen att det bara är en tidsfråga innan specialtrupperna förbereder sig för etnisk rensning och att det kommer resultera i ”frikort till svenska män” att utöva våld mot kvinnor.

 

Mmm… detta är ett debattinlägg och antagligen lite tillspetsat… men kan du Johan, se en risk med att använda begreppet hedersmord?  Skulle det kunna resultera i ökad rasism? Skulle det kunna gynna SD? Finns det en risk att andra utsatta grupper hamnar i skuggan? Kan det vara så att Stieg såg denna fara? JAG vet inte… får väl låna den där boken på biblat. Det finns säkert en bra förklaring till hans ståndpunkt. Han var skärpt. Kanske tänkte han ett steg längre? Eller hoppas jag bara för att jag inte vill förstöra min fina Stieg-bild?

 

Jag tror iaf att all denna gruppindelning försvårar våldsbekämpningen. För visst handlar det i grunden om kontrollbehov och rang? Att de som slår anser sig ha högre rang och kräver lydnad av de som anses ha lägre. Ge alla samma status NU for God’s sake! Vi måste göra oss jämlika och sitter det nån oförstående propp i vägen, måste den avlägsnas oavsett om den förstår det eller inte! Dom som sitter i maktposition och inte förstår problemet, måste bort annars kommer det inte hända nånting… Fan!
Arg 

Johan hoppas att Millenniums läsare är klokare än Stieg, men varför inte hoppas på mer än så? Att dom tom är klokare än Johan kanske? Funderar på om Stieg trampat på en av Johans ömma tår... eller är han kanske Sverigedemokrat...? Skulle ha varit intressant att läsa Stiegs replik på den här! Om han ens hade brytt sig om att lägga tid på det, för vem bryr sig egentligen om vad Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, tycker?

 

Inte jag iaf. Vinkar

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.04 | 13:53

Hade ett gammalt födelsemärke som plötsligt började växa,framförallt på höjden. Misstänkte basiliom och strök på bikarbonat+kokosolja. Borta på 2 veckor.

...
26.03 | 17:35

Skitkass det inte gick att skriva mer här. Det finns riktiga läkare som riskerar sina sina jobb och rekommenderar alternativa cancer behandlingar, å räddar liv!

...
23.11 | 10:10

Underbart bra skrivet, tack!

...
28.11 | 00:48

Detta måste ni bara läsa !

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS