Welcome down the rabbithole...

Pope Awesome the first...

Det är mycket påven nu och för ett tag sen delade en av mina söner en liten film: ”How to become Pope” på Facebook.  Om nu nån funderar på det. Den är tecknad och informativ, ganska rolig och går i ett rasande tempo i ca 5min. Och man förstår att det tar så där en 80år att ta sig dit, så det gäller att bestämma sig tidigt. Å ändå hänger det på lite ”tur” i slutänden. Se den på Youtube! Ler stort

Av en slump… ?... har jag även fått en bok i handen av en vän; Jesusskrifterna av Michael Baigent.  Kapitlet jag just läser handlar om hur påven fått sin makt! Och det är en rysare. Att kyrkan inte har någon historia att vara stolt över, det är vi väl alla medvetna om. Ändå känns det chockartat att läsa om de faktiska händelserna. Jag har ofta lite skämtsamt sagt att Påven är Djävulens ställföreträdare, men fan vet om det inte är sant ändå… Jag menar då naturligtvis själva ämbetet.

 

 

Här kommer lite fakta från Jesusskrifterna och lite tankar från mig:

Jesus var jude, verkade som jude och dog som jude. Han var palestinier, som talade arameiska och kristendomen fanns inte. Namnet Jesus kommer av det arameiska Yeshua, som betyder förlösaren eller frälsaren. Det kan rent av vara en titel och isf vet vi inte hans rätta namn.

En generation efter Jesus död började hörsägner och berättelser om hans liv att nedtecknas och till slut fanns det hundratals texter med Jesusminnen, som kunde se ganska olika ut. Naturligtvis började då olika inriktningar utvecklas och självklart försökte alla dominera. Därmed börjar även manipulationen av synen på Jesus. 

Osäker

På 200-talet stod två starka traditioner mot varandra. På ena sidan fanns dom som sökte kunskap och på den andra sidan stod dom som tyckte att tron var det viktigaste.

”Tron är grunden för det vi hoppas på: den ger oss visshet om det vi inte kan se”, skrev Paulus i sitt brev till hebréerna.

 

Samtidigt som alla höll på att hävda sin version av kristendomen, förändrades kyrkans organisation. Den centraliserades. En enda biskop fick nu makt över ett eget stift. Och naturligtvis var biskopen av Rom tydlig med, att just HAN var den viktigaste av alla biskopar. Påven Stefan I (254-257) var först ut av biskoparna av Rom, att hävda att han var aposteln Petrus efterträdare. I Matteusevangeliet 16:18 säger nämligen Jesus: ”Du är Petrus, Klippan, och på den klippan skall jag bygga min kyrka”.

Kyrkan kom att bli den katolska och den katolska kyrkan anser sig utgöra den enda vägen till sanningen. 

Förvirrad

Under kejsar Konstantin tilläts kristendomen att blomstra, men han ville uppnå enighet och sammankallade till kyrkomötet i Nicaea. Där skapades en kristen världsordning med en gemensam trosuppfattning.

 

De teologiska kriterierna kom helt enkelt till så att en grupp satte sig ner och utifrån sina egna perspektiv och uppfattningar, bestämde vilka texter som var äkta och vilka som var falska, dvs ortodoxa eller kätterska. Det nya testamentet fastställdes mer än 360 år efter det att händelserna faktiskt utspelat sig. Man röstade igenom Jesus gudomlighet, med ett fåtal röster emot och lät samtidigt påskina att detta också var en historiskt korrekt tolkning och därmed sanningen. Det kristna budskapet var inte ämnat för judarna, utan vände sig till hedningarna. Jesus hade förvandlats till kristen. Allt som var kätterskt skulle förkastas och utrotas. ”Vi lider än idag av sviterna efter detta” skriver Michael Beigent. Huttrrr… 

Sjuk

Leo I förde slutgiltigt och kompromisslöst fram det anspråk som existerar än idag, nämligen att Kristus överlät den högsta ledningen över kyrkan åt Petrus och att denna ledning överförs från Petrus till varje efterföljande biskop av Rom, och att biskopen av Rom, dvs påven är ”främst bland alla biskopar”   och fungerar som ett ”mystiskt förkroppsligande” av Petrus. Den andliga makten ligger hos påven, ingen annan.

Påvens OFFICIELLA titlar är (han har alltså fler) enligt Wikipedia:

  • Biskop av Rom
  • Jesu Kristi ställföreträdare
  • Aposteln Petrus efterträdare
  • Överhuvud för den universella kyrkan (ordet ”katolsk” översätts ofta med ’universell’ eller  ’allmännelig’)
  • Italiens primas (den främste)
  • Romerska kyrkoprovinsens ärkebiskop och metropolit (kyrklig ledare)
  • Vatikanstatens härskare
  • Guds tjänares tjänare

 

(Guds tjänares tjänare kommer tydligen på sista plats…)

 

Man skaffade sig snart kontroll över hedniska kultplatser och fester. Jesus är ju tex inte alls född den 24 eller 25 december. Inga herdar vallar sina får och ligger ute om nätterna under denna årstid. Det är helt enkelt för kallt även där. Så han måste ha varit född antingen på våren eller hösten. Men man tog helt enkelt ett datum när hedningarna ändå hade en stor fest.

 

På 1200-talet sågs katarerna som ett stort hot mot kyrkan. Kartarerna prioriterade en personlig religiös upplevelse och var inte intresserade av jordiska ting. Dom levde ett enkelt liv i bön och undervisning. De var vegetarianer och reste runt två och två för att erbjuda andlig tröst. De stod för ärlighet och sanning, godhet och enkelhet. Här krävdes en organisation för att utrota det omfattande ondskefulla kätteriet! Dominikanerorden och inkvisitionen grundades. Inkvisitionen var 1200-talets underrättelsetjänst – en armé av hemliga angivare, hänsynslösa förhörsledare och kyliga domare som alla agerade i Kristi namn. Kartarerna krossades. Sedan var det Tempelriddarordens tur, sedan franciskanermunkarnas. Sen var det judar och muslimer i Spanien. Hela tiden nya grupper av kättare att utrota, nya bål att tända. På 1400-talet var det häxornas tur. Dominikanerna producerade en manual, en av historiens mest ökända böcker Malleus maleficarum eller Häxhammaren. Den skrevs 1486 av två välutbildade tyska dominikaner. ”De båda experterna fann att den allra värsta formen av ondska huserade i kvinnorna. De saknade disciplin, ”var vackra att titta på, smittsamma att beröra och dödliga att hålla sig med” och ”all häxkonst kommer av köttslig lust, som hos kvinnorna är omättlig”.  Omg... 

Gråter

Uta Ranke-Heinemann professor i religionshistoria:

”Om man betänker det förtryck, det förtal och den demonisering som kvinnor utsatts för, är hela kyrkohistorien en enda lång och egenmäktig, fördomsfull, maskulin despoti över det kvinnliga könet. Och denna despoti pågår oförhindrat än idag.”

Michael Baigent håller med henne och jag har ofta lite provocerande sagt att ”allt är kyrkans fel”. ALLT är kyrkans fel. Om helvetets eld hade existerat, så hade jag vetat vilka som brann där.

 

Historien om jungfrufödseln uppstod under 200-talet, när det hebreiska ordet för ”ung kvinna” översattes med ”jungfru”… och därur uppstod troligtvis även tanken om celibat… År 1139 förbjöds äktenskap och sex för romerska kyrkans präster. Men en judisk man på Jesu tid, var med högsta sannolikhet gift. En ogift judisk man hade varit något SÅ uppseendeväckande, att det skulle stått omskrivet någonstans, anser Michael. Det finns inga bevis, men indicierna pekar på att Maria Magdalena faktiskt var hans hustru. Detta kan man förstå av texterna i Filipposevangeliet (Nag Hammadi-texterna) och i Mariaevangeliet (som också återfanns i Egypten).

Kärlek

Ja, iaf… Inkvisitionen bytte namn till Heliga stolens invigda församling 1908. 1965 bytte den namn igen, denna gång till Troskongregationen. Uppgiften är densamma; att upprätthålla trons ortodoxi. Tex har man försökt kontrollera och förhindra allmänheten att ta del av Dödahavsrullarna. "Tyvärr" var de alltför kända för att kunna förstöras, men man drog ut på utgivningen i vad... 40 år eller nåt sånt. Bra jobbat där!! Här satt Joseph Ratzinger som ledare fram till den dag då han valdes till vår senaste påve,  Benedictus XVI. Påvens uppgift är att leda den katolska kyrkan och dess 1,1 miljarder medlemmar världen över.

 

Som statschef för världens minsta stat har påven en begränsad internationell roll att spela, men som religiös ledare för en sjättedel av världens befolkning är han desto mer betydelsefull. Ambassadörer blir därför ackrediterade till Heliga stolen, och inte till fursten av Vatikanstaten...

 

Benedict XVI förnekar naturligtvis att kyrkan är en mänsklig konstruktion och han påstår dessutom att uppenbarelserna upphörde med Jesus Kristus. So… end of discussion.

 

 

Dagen innan han meddelade sin avgång twittrade han:                                        

Benedict XVI ‏@Pontifex

We must trust in the mighty power of God’s mercy. We are all sinners, but His grace transforms us and makes us new.

 

Hmm… ska det analyseras…? Vill han påminna om att den som kastar första stenen må vara utan synd…? Ah skit samma. Profetiorna säger iaf att det är dags för den siste påven att tillträda… Låt oss hoppas att det är sant.

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.04 | 13:53

Hade ett gammalt födelsemärke som plötsligt började växa,framförallt på höjden. Misstänkte basiliom och strök på bikarbonat+kokosolja. Borta på 2 veckor.

...
26.03 | 17:35

Skitkass det inte gick att skriva mer här. Det finns riktiga läkare som riskerar sina sina jobb och rekommenderar alternativa cancer behandlingar, å räddar liv!

...
23.11 | 10:10

Underbart bra skrivet, tack!

...
28.11 | 00:48

Detta måste ni bara läsa !

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS